Да се разтопиш от удоволствие

Споделете с приятели!

Лято е! Горещо е! Слънцето напича жарко, а ние или го приветстваме от плажа, наслаждавайки се на шума на вълните или пък гледаме замечтано през прозореца на работното ни място.

Този момент не е ли най-подходящият за един освежаващ и разхлаждащ сладолед?

Защото хората са казали, че животът е твърде кратък, за да не ядеш сладолед!

Жегата ни прави лениви, отпускаме се, а съдържащите се в сладоледа захари ни дават бърз прилив на енергия, освен това стимулират серотонина и освен ободряване, получаваме и добро настроение.

Та нека не зачеркваме това лятно изкушение от менюто си, е да добре е да внимаваме с калориите, защото ако прекалим, повишеното ни настроене рязко ще спадне, поглеждайки се в огледалото. Но трябва да знаете, че сладоледа е един от най-нискокалоричните десерти, които толкова обичаме.

Ако не превишавате дневния си прием на калории, спокойно може да си позволявате да се поглезите от време на време.

А тук дори имате толкова богат избор от разновидности, защото освен млечния или сметанов сладолед, пазара предлага и различни, не по-малко съблазняващи сорбета, съдържащи дори още по-малко калории, а все така вкусни и разхлаждащи.

В миналото, може би около 2500 години преди нас, първите сладоледи са се правели от замразена подсладена вода, която след това се е трошала на малки парченца. С времето древните ни предшественици са започнали да добавят плодове към водата.

В Римската империя била изградена верига, която да пренася лед от върховете и така височайшите особи са разполагали непрекъснато с разхлаждащото изкушение.

Едва през 1686 година сицилианският готвач Франческо създава добре познатата днес смес за Gelato, която бързо се разпространява в Европа, а след това из цял свят.

Индустриалната революция пък решава проблема с охлаждането, когато се появяват първите фризери през 1926 година.

Не може да не споменем тук и Катерина Медички, която е била страстна почитателка на сладоледа и омъжвайки се за херцог де Орлеан пренася изкушението на френска земя, именно в нейна чест е създаден и първият сметанов сладолед с плодове от Руджери.

Бъдете и вие като Катерина Медичи, позволете си да се наслаждавате на хубавите неща!

Вашият коментар