Една по-различна история за алкохола и ролята му в нашия живот

Споделете с приятели!

В навечерието сме на един светъл празник – 24 май. Денят, в който почитаме делото на светите братя Кирил и Методий.
Освен това, този е денят, в който нашите зрелостници прекрачват прага на училището си за последен път, изпълнени с мечти за новия живот.
И ние, минали вече по този път, знаем че този важен момент от порастването е повод за големи купони и събирания с приятели, роднини и съученици. Харчат се пари, разливат се питиета и шумно, весело и понякога малко попрекалили, бъдещите възрастни отбелязват краят на ученическите години и навлизането в света на големите.
Няма да изпадаме в подробности за вредите от алкохола, но все пак ще кажем – че с нищо на този свят не е добре да се прекалява.
Днес ще ви разкажем една малко по-различна история за алкохола и ролята му в нашия живот.
Досега се смяташе, че хората започнали да си приготвят алкохолни напитки, години след като са открили как да пекат хляб. Нови проучвания обаче показват, че нашият вид се е срещнал с алкохола много преди това.
Екип начело с д-р Матю Кариган от университета в Санта Фе, щата Флорида, е проследил в далечното родословие на хората кога се появява генът ADH4, който управлява разграждането на алкохола в черния дроб. Този ген е мутирал преди около 10 млн. години тъкмо по времето, когато приматите слизат от дърветата и започват да се хранят и с опадали плодове, които ферментират на земята. Оттогава генът ADH4 започва да контролира синтеза на чернодробни ензими, които разграждат алкохолите от ферментацията и ги превръщат в захари.
Това е дало еволюционни предимства на наземните примати в сравнение с дървесните видове. И досега генът ADH4 е присъщ само на маймуните, които живеят на земята, като горили и шимпанзета.
Според екипа на д-р Кариган хората са се научили да разграждат алкохола в момента, в който са се отделили от шимпанзетата и са започнали да метаболизират спирта в гниещите плодове.
Съвсем логично е търсенето на презрелите нападали плодове, съдържащи голямо количество плодова захар, те са били идеален източник на енергия, нашите предшественици са ги надушвали и предпочитали като храна. Ферментиращите захари излъчват силна миризма, с чиято помощ откриването им е било лесно.
Сходно на тази теория други учени стигат до там, че отдават на ферментиращите плодове заслугата за еволюцията и превръщането на шимпанзетата в хора. Според тях именно аромата на захарите е причина шимпанзетата да слязат на земята, в търсене на високоенергийна храна те развиват уменията си да ходят, да се събират на групи, защото леко опиянените животни, бивайки сами се превръщат в лeсна плячка.
Според Щефани Кара молекулата на алкохола е силно привлекателна за индивидите поради нейния състав. Тя съдържа в себе си елементите на живота – въглерод, вододрод и кислород.
Лесно разтворима е и се промъква във всяка клетка. Освен това малката молекула кипи от енергия, поради което е много привлекателна за обмяната на веществата.Тъкмо поради това нашите отношения с алкохола са направо експлозивни.
Според други учени, работещи в тази насока, праисторическите хора откриват ферментацията на овлажнелите зърна и оптимизират процеса, започвайки да варят бира. Това ги подтиква и към земеделието, започнали са да садят зърна и да обират реколта, от която освен бира, на по-късен етап започват да пекат и хляб.
Урс Вилман, проучвайки Гьобекли тепе, си задава въпроса „Какво е накарало праисторическите хора, които не са кипели от сили и енергия, да строят храм?“. Той смята, че първите жреци са примамили хората да участват в строежа именно с бира и храна.
С годините производството на алкохол все повече се усъвършенства, по нашите ширини отглеждането на лозя и производтството на вино датират още от времето на траките.
И днес алкохола е примамлив за повечето възрастни, той обикновено ни съпътства в нашите празници, в радостните ни моменти, при събиранията ни с приятели – често е част от ежедневието ни, затова е добре да подбираме внимателно, това което сипваме в чашата си. Нека избираме качествени напитки и да ги употребяваме с мяра.
А ние от супермаркети Бурлекс ви гарантираме, че при нас ще намерите най-добрите оферти. Не пропускайте да ги разгледате тук или в нашите магазини.

Вашият коментар