Еньовден – празник на слънцето и магията

Споделете с приятели!

Еньовден – празник на слънцето и магията.

На 24 юни отбелязваме рождението на св. Йоан Кръстител, но далеч преди нашия народ да приеме християнството, нашите предци – траки и славяни са почитали Слънцето. И до днес ние продължаваме да извършваме някои от техните ритуали.

В основата на празника и обичаите в този ден е слънчевия култ.

Вярва се, че сутринта, когато слънцето изгрява, то трепти и играе и този, който го види ще бъде здрав през цялата година. Затова хората посрещат изгрева на Еньовден, застанали точно срещу слънцето, а през рамо се обръщат, за да видят сянката си, ако тя е цяла, човек ще се радва на добро здраве.

Хората вярват, че в полунощ срещу празника небето се „отваря“, звездите „слизат“ на земята, омайват тревите и цветята и им придават лечебна магическа сила. Именно заради това те събират билки по изгрев на Еньовден – защото те са особено лекувити.

Набраните билки се правят на букети, завързват се с червен конец и се окачват по стрехите на къщите да пазят от злини и да помагат срещу болести и магии. На болните им се дава да пият от отварата им.

Да се изкъпеш в реката, морето или да се намокриш със сутрешната роса също се смята, че носи здраве.

Изобщо на този ден границите на горния и долния свят се размиват и на земята настава особено магическо състояние. Ако сте решили да боравите с магии и заклинания, то този е най-подходящият ден 🙂 Съветваме ви обаче да не се вземате много насериозно, омагьосайте някой с добра дума, топла прегръдка и ароматен чай – да знаете че и тези чудеса, все по-рядко срещани днес, действат особено магично на настроението.

Но да се върнем към нашите традиции – в различните региони хората и до днес са запазили някои обреди – в Странджа нестинарите игратя върху жарава. В други селища се палят огньове, които после се прескачат за здраве. С факли, запалени от основния огън, символизиращ мощта на слънцето, се обикалят всички водни източници в региона, за да се предпази земята от градушки.

В днешно време Еньовден се е превърнал в християнизиран празник, на който отдаваме почитта си към слънцето и към Йоан Кръстител.

Вашият коментар