Как да изберем подходящо вино за празника?

Споделете с приятели!

Как да изберем вино?

Виното е напитка, която голяма част от населението харесват и употребяват навън или в домашни условия. Често в ресторантите ни предoставят огромен винен лист, в който присъстват десетки вина от различни сортове и в различен цениви клас. Супермаркетите също предлагат широк асортимент от винени напитки.

Тогава идва моментът, в който си задаваме въпросът „Кое вино да изберем?“. Може би ако купувате само за себе си и семейството си лесно ще стигнете до избор, защото вече имате определен фаворит. Но как да постъпим ако очакваме повече хора вкъщи, не сме експерти или нашият обичаен избор не се предлага в супермаркета?

Споделяме с вас няколко съвета, с които да направите избора на вино много по-лесен.

1. Вид вино

Първото, което трябва да направите  е да изберете какво вино ще консумирате. Това може да бъде червено, бяло или розе. Доверете се на предишния си опит, но и изберете спрямо храната, която ще сервирате. Червените вина са подходящи за есенно-зимните вечери. Те са плътни и са перфектно допълнение към меса като патица, свинско, пилешко, сирена и колбаси. Червеното вино освен богато на вкус е и много полезно за здравето ни в умерени количества. То намаля риска от диабет, високо кръвно налягане, сърдечни заболявание и затлъстяване.

Друг избор може да бъде бялото вино. То е любимо на дамите и перфектно за летните дни и вечери. Kомбинира се чудесно с морски дарове и рибни продукти. Третият най-предпочитан сорт е розе. Отново подходящ в комбинация със сирена, рибни продукти, морски дарове, ризото и др.

Обикновено видовете вино са разделени на сектори, така че спокойно можете да се фокусирате върху щанда с избрания от вас вид вино (червено, бяло или розе).

 2. Изберете ценови клас

Има вина, които не струват десетки левове, но определено биха паснали перфектно на вашия вкус. Преди всичко помислете за цената на бутилката вино и колко бутилки ще закупите. Повече от две бутилки биха се отразили на крайната ви сметка.

*В супермаркетите често има намаления, с които можете да закупите висок клас вино на прилична цена. Съветваме ви да огледате всички редове на щанда. Често вината са подредени във възходящ ред на цената. Ако търсите по-висок клас, можете да огледате първо високите рафтове.

3. След като сте избрали двата основни критерия, можете да разширите спектъра като добавите и сорта вино.

При червеното вино познатите сортове са: Мерло, Каберне Совиньон, Пино Ноар, Порт Вайн, Сира, Санджовезе. Тук можете да се доверите на вашия предходен опит или ако сте в ресторант, да се консултирате с експерт какъв е основния вкус и послевкус на конкретните сортове за конкретните марки. Фаворити в категория бели вина са Шардоне, Совиньон блан и Мускат. При розето опциите за постигане на съвършен вкус са чрез процеса мацерация (контакт на гроздовия сок с ципите) или чрез метода „Saignée“ .

По този метод се получават розови вина с по-интензивен цвят, по-ароматни и с по-добра структура, обикновено с по-ниска киселинност (тъй като гроздето е било предназначено за червено вино).

4. Процент съдържание на алкохол.

Съдържанието на алкохол също е от значение. Някои хора предпочитат по-леки вина, а други обратно. Най-често срещаните вина съдържат между 11-13 % алкохол.

Списък с вина, които препоръчваме за вашия празник. Открийте ги на промоционална цена тук: https://burlex.bg/блог

BELLA STORIA Bio -шардоне/ пенливо 750 мл
EXPRESSION DE SUD вино -розе/бяло 750 мл
GRUITS & WINE вино- различни видове 750 мл
QUANTUM вино – различни сортове 750 мл
MARTINI Пенливо вино – различни видове 750 мл

Надяваме се нашите съвети да са ви били полезни!

Как да изберем вино (3)

Вашият коментар