Агнешки бут с картофи с розмарин

Споделете с приятели!

140 мин

Време за приготвяне: 140 минути

Начин на приготвяне

Обезкостете месото и го подгответе за мариноване.

За марината използвайте кисело мляко, мента, розмарин, 1 с.л. Горчица, кората и сока на един лимон, 4 с.л. Зехтин, 1 скилидка чесън, сол и пипер на вкус. Маринованото месо оставете за една нощ в хладилник покрито с фолио.

Завийте месото на руло и го вържете в конец. Печете в загрята фурна на 150 градуса за около 90 минути. След като се изпече месото го намажете със смес от зехтин и червен пипер. Върнете да се опече около 30 минути за приятен загар.

Бульонът от изпеченото месото използвайте за направата на печен сос.

За соса:

Запържете 1 с.л. брашно в 20 гр масло и добавете бульона. Бъркайте енергично и оставете да се редуцира.

За картофите:

Обелете 1 кг картофи и ги нарежете на полумесец. Овкусете ги със зехтин, пресен розмарин и 1 скилидка чесън. Поръсете със сол на вкус и печете около 30 минути.

Продукти за 4 порции

Products for 4 portions

обезкостен агнешки бут

1000 гр

картофи

1000 гр

горчица

1 с.л.

мента

На вкус

розмарин

На вкус

сол

На вкус

пипер

На вкус

лимон

1 бр

зехтин

4 с.л.

кисело мляко

400 гр

- +