Начин на приготвяне
В седмицата на Италианска кухня ви представяме типично италианско ястие, а именно ЛАЗАНЯ. Да започваме.
Първо трябва да направим плънката. Загрейте зехтина в дълбок тиган, Добавете ситно нарязания лук, морков и стритите на паста скилидки чесън. Разбъркайте добре и оставете да се задушат на умерен огън. Добавете каймата и бъркайте до готовност. Добавете размитото във вода, доматено пюре, както и доматите от консерва. Разбъркайте добре и оставете да поври на тих огън до изпаряване на течността. Овкусете с черния пипер.
Сега е ред на соса Бешамел. В касерола разтопете маслото. Запържете брашното до златисто. Много тънък момент е, внимавайте да не загорите маслото и бъркайте енергично. Започнете да добавяте от прясното мляко на тънка струйка, като бъркате постоянно, за да не стане на бучки. След като изсипете цялото мляко овкусете със сол и индийско орехче. Намалете котлона на умерена към ниска степен и бъркайте до сгъстяване на соса. Не трябва да е прекалено гъст.
Сварете корите за лазаня според указанието или използвайте пресни, без варене.
Нека пристъпим към сглобяване на лазанята. Вземете подходяща правоъгълна тавичка. Намажете дъното с мазнина. Изсипете малко от бешамеловия сос, след това добавете малко до плънката. Разстелете равномерно. Отгоре подредете част от корите. Така редувайте ред сос бешамел, плънка и кори до изчерпване на продуктите. Завършете със сос Бешамел. Най-отгоре настържете кашкавала.
Печете в предварително загрята фурна на 220 С за около 25 мин или златист загар.
Продукти за 4 порции
Products for 4 portions
200 г
300 г
800 г
500 г
1 бр.
1 глава
1 ч.ч.
4 с.л.
3 скилидки
2 с.л.
На вкус
0.5 ч.л.
1 л
60 г
60 г
1 щипка
На вкус