Лазаня

Споделете с приятели!

1:30 ч

Начин на приготвяне

В седмицата на Италианска кухня ви представяме типично италианско ястие, а именно ЛАЗАНЯ. Да започваме.

Първо трябва да направим плънката. Загрейте зехтина в дълбок тиган, Добавете ситно нарязания лук, морков и стритите на паста скилидки чесън. Разбъркайте добре и оставете да се задушат на умерен огън. Добавете каймата и бъркайте до готовност. Добавете размитото във вода, доматено пюре, както и доматите от консерва. Разбъркайте добре и оставете да поври на тих огън до изпаряване на течността. Овкусете с черния пипер.

Сега е ред на соса Бешамел. В касерола разтопете маслото. Запържете брашното до златисто. Много тънък момент е, внимавайте да не загорите маслото и бъркайте енергично. Започнете да добавяте от прясното мляко на тънка струйка, като бъркате постоянно, за да не стане на бучки. След като изсипете цялото мляко овкусете със сол и индийско орехче. Намалете котлона на умерена към ниска степен и бъркайте до сгъстяване на соса. Не трябва да е прекалено гъст.

Сварете корите за лазаня според указанието или използвайте пресни, без варене.

Нека пристъпим към сглобяване на лазанята. Вземете подходяща правоъгълна тавичка. Намажете дъното с мазнина. Изсипете малко от бешамеловия сос, след това добавете малко до плънката. Разстелете равномерно. Отгоре подредете част от корите. Така редувайте ред сос бешамел, плънка и кори до изчерпване на продуктите. Завършете със сос Бешамел. Най-отгоре настържете кашкавала.

Печете в предварително загрята фурна на 220 С за около 25 мин или златист загар.

Продукти за 4 порции

Products for 4 portions

кори за лазаня

200 г

кашкавал

300 г

белени домати от консерва

800 г

кайма смес

500 г

морков

1 бр.

лук

1 глава

вода

1 ч.ч.

зехтин

4 с.л.

чесън

3 скилидки

доматено пюре

2 с.л.

пресен босилек

На вкус

черен пипер

0.5 ч.л.

прясно мляко

1 л

краве масло

60 г

брашно

60 г

индийско орехче

1 щипка

сол

На вкус

- +