Великден 2024

Споделете с приятели!

В навечерието сме на един от най-светлите празници, които християнският свят отбелязва – Великден. Тази година Великден е на 5 май. Сигурно знаете, че празника се чества в първата неделя след първото пролетно пълнолуние, така е още от 325 година, когато се състои Първия вселенски събор.

Цяла седмица е изминала от залавянето на Исус до неговото разпъване и възкръсване, затова и подготовката за празника започва седмица по-рано – Страстната седмица – всеки ден през нея е „Велик“.

Още на Велики понеделник започваме с голямото почистване на дома, в този ден Исус гони търговците от храма в Йерусалим.

Във вторник, той разкрива съдбата на Йерусалим и дава последните си напътствия.

Сряда е денят на Тайната вечеря, когато Исус казва, че ще бъде предаден от един от учениците си. На този ден не се върши никаква „женска“ работа – плетене, шиене, тъкане.

В четвъртък се произнася присъдата – на този ден боядисваме яйцата, като първото трябва да е червено, него трябва да запазим до следващата година, когато да го заменим с новото червено яйце, а старото да изхвърлим в течаща вода.

Петък е денят, в който Божият син издъхва на кръста, в този ден не се работи, забранени са песните и веселбите, ходи се на църква за преклонение пред плащеницата.

В събота се месят козунаци и обредни хлябове. Който не е успял да боядиса яйца в четвъртък, може да го направи и в събота. По християнски обичай жените раздават на гробищата боядисани яйца и хляб за покой на душите на мъртвите.

В неделя всички се поздравяваме с „Христос Воскресе!“ – „Во истина воскресе!“

Това е денят на Христовото възкресение, празник на новото начало. Време, което да споделиш с най-близките си!

Направете споделеното време с близките още по-приятно като приготвите празничната трапеза с любов и малко хитринки 😉

Съвестваме ви на първо място да не пазарувате в последния момент. Ще си спестите чакането по опашки и нервите, ако се окаже че сте пропуснали някои важни неща.

Заложете на качествени и изпитани продукти, не експериментирайте, когато очаквате да посрещате много гости.

Може да разгледате нашите празнични предложения и да набележите нужните продукти предварително – Вижте нашите актуални предложения.

Ако решите да месите домашен козунак, изберете фино брашно – тип 450. Много е важно да поддържате топло в кухнята докато тестото за козунаците втасва. Друга важна подробност е, че не бива да прекалявате с плънката, ако искате да получите добре изпечен и пухкав козунак. Конците на козунака са целта, към която всяка домакиня се стреми, трябва да знаете, че за да оформите конците на козунака, трябва да внимавате още със замесването на тестото. След като се сложили всички съставки и вече имате меко, нелепнещо тесто е важно да добавяте мазнината по малко и да доизмесвате като разтегляте тестото. Важно е също така тестото да втаса добре, оформяйки козунаците на фитили, преди да ги оплетете трябва да усучите фитилите. Изчакайте търпеливо оплетените козунаци да втасат, докато удвоят обема си, след което ги намежете с разбито яйце, към което добавете малко мазнина, поръсете със захар или ядки и чак тогава печете.

На масата ще трябва да поднесете и яйца, за да можете да се похвалите със здрави и красиви яйца, прочетете следващите няколко хитринки:

  • не боядисвайте пресни яйца – добре е да са постояли няколко дни в хладилника, защото пресните се пукат по-лесно;
  • темперирайте яйцата преди варене – извадете ги от хладилника поне час преди да ги сложите на котлона;
  • подредете яйцата в тенджера и долейте студена вода;
  • не прекалявайте с количеството – в съда, в който варите яйцата не бива да слагате прекалено много яйца, ако е необходимо ги сварете на два пъти;

Боядисайте яйцата докато са топли. Не забравяйте, че първото трябва да е червено.

Ето няколко оригинални идеи са по-забавни украси. Нека празничната маса е богата на цветове, пролет е!

  • може да овъргаляте яйцето в малки захарни топчете или цветни захарни пръчици за декорация, ще ги намерите както в сладкарските магазини, така и в повечето супермаркети. Първо трябва да намажете яйцето с разбит белтък, за да залепне декорацията;
  • изсипете малко боя в съд и сложете вътре яйцето изправено, за да се боядиса само малка част от него, след няколко минути добавете малко вода и отново изчакайте, повторете така, докато течността покрие цялото яйце – ще получите прекрасни нюанси на цвета;
  • върху прясно боядисаното яйце, още преди да е изсъхнало може да развихрите въображението си и да дорисувате с най-обикновени моливи;
  • ако ще споделяте празника с малки деца – пробвайте да изрисувате техни любими герои върху вашите боядисани яйца – със сигурност ще ги зарадвате, ако пък рисуването не ви се получава – можете да използвате техниката декупаж;

А за да е още по-уютно и приятно около масата, украсете с живи пролетни цветя – освен приятен аромат, ще внесат и цвят и свежест у дома.

Вашият коментар