Видове бира

Споделете с приятели!

Видовете бира

Бирата е една от най-предпочитаните напитки по цял свят. Тя е любимо питие на силния пол.Бирата се произвежда се чрез варене и ферментация на нишесте, получено главно от зърнени култури – най-вече малцов ечемик. Използват се още пшеница, ръж, царевица, ориз, овес, сорго, лимец и коноп. 

В разгарана лятото ви споделяме за различните видове бира, познати на хората от цял свят.

1. Според начина на ферментация 

Съгласно този критерий повечето видове бири се подразделят на типовете лагер и ейл.

Ейл – ферментира в горната част на контейнера и при по-високи температури (15-25 °C), има плодов привкус и по-високо алкохолно съдържание, по-силен аромат и по -висока плътност в сравнение с лагера.

Ла́гер – най-разпространения в света тип бира – повече от 90 % от видовете. Характеризира се с ниска ферментация при ниски температури – около 5-15 °C. След това за дълго време бирата се съхранява при температура от около 0 ° C – през това време тя изсветлява и се насища с въглероден диоксид. Процесът на ферментация е по-бавен, а бирата е по-лека, с по-малко аромати и задължително се консумира силно изстудена.

Ламбик – това е белгийска бира, която се прави в района на Брюксел чрез спонтанна ферментация с диви дрожди. Тази бира е изключително ароматна.

2.Според цвета 

Спрямо цвета си, бирата се класифицира като тъмно, светло, червено и бяло пиво (бира). При производството на тъмна бира се използва препечен малц. Цвета на бирата се определя от степента на изпичане на малца и количеството тъмен малц, използван при варенето. Най-тъмните сортове малц не могат да се използват самостоятелно без светли сортове, тъй като при изпичането си губят ензими, необходими за озахаряване на течността.
Отчетлива съпоставка според цвят и способ на ферментация е невъзможна:  примерно: тъмната бира може да бъде както ейл, така и лагер.

3. Според вида малц

Бирата най-често се произвежда от ечемичен малц. В някои видове този малц се заменя с малц от други зърнени култури като пшеница, ръж, ориз или царевица (например: тесгуино, хапосю).

Независимо на кой вид бира сте почитател, в супермаркети Бурлекс ще откриете разнообразие от марки и видове бира за летните горещи дни.

Вашият коментар