Време за BBQ

Споделете с приятели!

Времето се стопли и слънцето все по-щедро ни раздава топлината си. Сега е най-подходящия сезон, за да прекарате навън повече време, да избягате от задълженията и да се отдадете на почивка и сладки приказки с близки хора. Защо да не съчетаете разходката с вкусно барбекю?

Да направиш барбекю не е просто повод за хапване, това си е социално събитие, което събира хората, подтиква ги да общуват и споделят. Добавяйки към това и вкусна храна и пивки напитки – се превръща в истински празник.

Всъщност барбекюто си има свой официален празник – 4 юли, но ние мислим че можем да превърнем всеки ден в празник, ако го споделим с добра компания и вкусна храна.

Барбакоа е всъщност начин, по който се приготвя храната – съществува легенда, че пристигайки на Карибите, Христофор Колумб бил удивен от начина, по който местните приготвяли уловените риба и дивеч. Те ги поставяли върху дървена поставка над огъня, този вкус бил непознат за европейците, но бързо станал популярен.

А всъщност по нашите географски ширини, барбекюто е познато още от преди новата ера – за това свидетелстват рисунки в пещерите в Рила и Пирин. Хората са използвали този метод, за да съхраняват месото за по-дълго време- нареждали са месото върху нагорещени камъни.

В днешно време технологията на барбекюто е еволюирала – сега печем месото и зеленчуците на бавен огън, за да запазим сочността на храната, използваме различни подправки и маринати. В следващите редове ще представим няколко съвета за вкусно барбекю, опитайте ги следващия път.

  • Най-важно е да планирате последователността в готвенето – преценете коя храна колко време има нужда да се готви, за да не стане така, че да приготвите гарнитурата трърде рано и тя да изстине, докато се сготви основното.
  • Винаги темперирайте месото / рибата преди готвене – добре е да бъдат на стайна температура преди да ги сложите върху скарата – така ще запазите сочността и вкуса на храната;
  • Овкусявайте с подправки и маринати поне един час, преди печене, за може ароматите да попият. Пробвайте да посолите след изпичане, така месото ще стане по-сочно;
  • Намазнявайте продуктите, не мажете скарата, така или иначе мазнината върху скарата ще изгори от високата температура;
  • Изчакайте барбекюто да достигне необходимата температура;
  • Контролирайте температурата – ако е много висока, рискувате да загорите храната;
  • Ако барбекюто ви има капак, използвайте го – така месото ще стане по-сочно и крехко;
  • Важно е да поддържате барбекюто си винаги чисто, ако останат замърсявания, те ще влошат вкуса и качеството на храната, която готвите в последствие, освен това замърсената скара е предпоставка за залепване на храната;

Остава само да подберете продуктите от СУПЕРмаркети Бурлекс, да свикате тайфата и газ съм гората!

Вашият коментар