Грижа за кожата през зимния сезон

Споделете с приятели!

Зима е. Студено е, мрачно и ветровито. Ако не сте любители на този сезон, да знаете че и кожата ви не се „радва“ на студения и замърсен въздух.

Ако се замислите, през зимата замърсяването на околната среда е по-осезаемо и това се отразява на нашата кожа. Сухият студ също изисква да полагате допълнителни грижи, ако не искате епидермисът да стане сух и да започне да се лющи и сърби.

Филагринът е протеин, който е отговорен за поддържането на бариерната и овлажняваща функция в организма. Той обаче намалява през зимата, а като добавим към това и студа, ниската влажност и резките температурни разлики отвън и вътре, където е отоплено, получаваме ясна представа защо кожата се дехидратира, губи своята еластичност и започва да се лющи.

Ето няколко съвета от нас, на които би било добре да обърнете внимание:

  • Без горещ душ – много е приятно да се стоплим с дълъг горещ душ, след като сме замръзнали навън. Имайте предвид обаче, че горещата вода не се отразява добре на кожата.

  • Изберете овлажняващ сапун – някои сапуни, които се предлагат в търговските обекти са прекалено изсушаващи, което не е добре за студените дни.

  • Избирайте хидрадиращи продукти – нека кремовете, които използвате през зимния сезон са с хидратиращи свойства. Избягвайте тези, които съдържат алкохол, те допълнително ще изсушат кожата.

  • По възможност не поддържайте в помещенията прекалено висока температура – за да не бъде прекалено сух въздуха се препоръчва тя да е около 20-22 градуса.

Вашият коментар