Италианска кухня

Споделете с приятели!

Едва ли са много хората, които не са почитатели на италианската кухня.

Тя е сред най-популярните в света и вероятно най-обичаната.

Интересно е да се знае, че в някои държави, сред които Италия, Гърция и Франция, съществуват закони, забраняващи производството на макаронени изделия със заместващи суровини.

Класическата паста се прави от тесто, в което се влагат брашно и вода. Може да срещнете паста и с яйца, със спанак, цвекло, домат и тн.

Съществуват различни разновидности, съответно и много различни имена, които назовават различните форми на пастата. Важно е да знаете, че различната форма изисква и различен вид сос, с който да поднесете вашето ястие. По – малките и тънки видове често се използват в супи, цилиндричните форми са подходящи, ако искате да използвате пастата като част от салата, но тях също може да поднесете с по-гъсти сосове. Най-популярни у нас са спагетите, които могат да се поднесат с какъвто сос ви е на сърце, тяхните предшественици – спагетините, пък се поднасят с много леки сосове.

Лазанята е сред най-древните видове паста, тя също дава богат избор от варианти за приготвяне.

Тортелините и равиолите тепърва набират поплярност у нас, те са с различни видове плънка и обикновено се поднасят с бульон или зехтин. Фусилите също се срещат често по нашите ширини, те са подходящи за по-течни сосове.

Под каквато и форма да решите да приготвите вашата паста, за да сте доволни от крайния резултат, важат няколко правила:

На първо място, ако е възможно, не пестете от продукти. Качествените продукти винаги са в основата на доброто ястие. Независимо дали става дума само за скилидка чесън или избор между пресна и сушена подправка – винаги избирайте прясното и качественото.

Не приемайте готвенето за досадно задължение. За италианците това е ритуал. Отделете си време, сипете си чаша хубаво вино и се насладете на целия процес.

Изберете хубав зехтин – екстра върджин, който да добави нужния аромат към вашия шедьовър.

В основата на почти всички италиански ястия е доматения сос – важно е да го направите както трябва.

Доматите може да са пресни или в консерва – намачквате ги добре и ги добавяте към задушените чесън и лук в тигана. Подправете със сол, черен пипер и оставете да поврят 10на минути, след това добавете пресен риган или босилек и оставете още минута-две на котлона.

За да сварите пастата, винаги използвайте голям съд, в който да напълните много вода. След като водата заври, добавяте сол, а след това и избраната паста. Многото вода е причината, за да не слепне пастата.

На опаковките е указано колко време да варите, следвайте стриктно, за да не преварите вашата паста. Когато е готова я добавете в тигана със соса и я оставате на котлона за 2-3 минути.

Поднесете в красива чиния, декорирайте със стрък прясна подправка и не забравяйте да поръсите с пармезан.

Ако сме ви изкушили и вече обмисляте покупките за вашата паста, разгледайте в брошурата ни интересни предложения в стил Италия, както и предложения за вино, с което да я поднесете.

Вашият коментар