Тодоровден – Конски Великден

Споделете с приятели!

Един от първите празници, който ни напомня за идването на пролетта е Тодоровден или още известен като „Конски Великден“. Той се чества винаги в събота и е обвързан с Великденските пости.

На този ден се възпоменава паметта на Свети Теодор Тирон, който яздейки белия си кон, обикаля полетата, за да провери дали посевите растат, а после съблича деветте си кожуха и отива при Бог, за да помоли скоро да дойде лятото. Този празник носи надеждата за берект и плодородие. Освен това, на този ден се почитат и конете, които от древни времена са свещени за българите. Както и при другите български празници, тук също се спазват запазените от прадедите ни традиции.

Денят се отбелязва с конски надбягвания, наречени още кушии, които са най-интересната част от празника. Още в ранни зори мъжете в семействата сплитат в гривата и опашката на коня цветя, мъниста и други украси и го подготвят за представлението по-късно.

Жените пък омесват малки хлебчета във формата на подкова и ги даряват на съседи и роднини.

Днес е денят, в който след цяла зима се подстригват малките деца, а младите момичета измиват косите си с вода, в която са накиснали слама.

Следва всички да се съберат, за да наблюдават кушиите, а този който спечели е домакин на последващата почерпка.

На трапезата в този ден задължително има обредна пита, варена царевица и картофи.

В поповското село Садина пък и до днес спазват обичай, който няма никъде другаде по нашите земи. Най – старият коняр в селото предава на най-малкото момче, участващо в конските надбягвания, конска опашка, подобно на първото българско знаме на хан Аспарух. Обичаят е символ на приемственост и съхранение на корените.

Разбира се днес, особено в градовете, повечето от тези обичаи не се спазват, но за щастие все още отбелязваме празника, почти във всички селища на страната ни се организират конски надбягвания, играят се хора и се ражда надеждата за една плодородна и успешна година.

А ако искате да спазите обичаите и да подготвите празничната почерпка според традициите – ще намерите всичко необходимо в нашите магазини.

Вашият коментар