Изхвърлянето на храна е сериозен проблем, който засяга както портфейлите ни, така и околната среда. По данни на ООН една трета от цялата храна, произведена в света, се разхищава (равнo на 1,3 милиарда тона храна на година).
Това е не само разхищение на ресурси, но има и значителни последици за околната среда, конкретно промяната на климата.
Представяме ти няколко съвета да спестиш пари и да подобриш диетата си като спреш да разхищаваш храната.
1. Поддържай правилната температура в хладилника (между 1 и 4 °C ), за да се запази свежестта на храната.
2. Съхранявай плодовете и зеленчуците отделно, тъй като някои плодове отделят газ, който може да доведе до по-бързо разваляне на други продукти.
3. Използвай херметически затворени контейнери и пликове за съхранение на остатъците.
4. Замразявай храни, които знаеш, че няма да използваш в рамките на няколко дни.
5. Използвай изрезките от зеленчуци за приготвянето на зеленчукови бульони и остатъците от хляба за крутони.