Как да използваме различните видове брашно?
Всички си спомняме за вкуса на домашни мекички, бухти и други тестени закуски, приготвени от стандартното пшенично брашно.
В модерната кулинария и по рафтовете в супермаркетите присъстват различни видове брашно. Някои хора ги използват като заместител на брашно, съдържащо глутен, а други заради ценните им качества.
Ако си от групата на онези, които все още не са запознати с ползите на различните видове брашно, те съветваме да прочетеш статията ни, в която ще се информираш как правилно да ги използваш. Трябва да се има предвид, че не всяко брашно е подходящо за рецептата, която си намислил.
Видове брашно:
Запознай се с видовете брашно, които най-често намираме в магазина:
Класическо пшенично
Ръжено брашно
Брашно от лимец
Безглутенови: Кокосово брашно, Брашно от елда, Овесено брашно,Бадемово брашно
Класическо брашно
Класическото брашно се използва за приготвянето на тестени и макаронени изделия. Перфектно е за пухкава погача или козунак, за закуска като мекици и бухти. То е най-използваното брашно и присъства в кухнята на всяко семейство. Пшеницата е богата на фибри, съдържа желязо, калций и протеини.
Ръжено брашно
Ръженото брашно се използва за приготвяне на хляб или квас. Хранителните стойности и качества са доста сходни с тези на класическото пшенично брашно. Ръженото брашно помага за понижаването на холестерола и за подобряването на проводимостта на червата.
Брашно от лимец
Брашното от лимец е често срещано в рецепти. То е по-скъп, но и по-здравословен вариянт на пшеничното брашно. Има приятен вкус и се усвоява лесно. Брашното от лимец има сходни качества с класическото пшенично. То е богато на фибри и полезни вещества. Употребата му прави продуктите по-крехки и вкусни. Можете да го използвате при следващото приготвяне на хляб или пита.
БЕЗГЛУТЕНОВИ
Бадемово брашно
То се получава от смилането на бадеми. Добър източник на магнезий, Омега- 3 и витамин Е. Една чаша бадемово брашно осигурява 320,4 милиграма магнезий. Бадемовото брашно е с по-ниско съдържание на въглехидрати и това го прави предпочитано от хора, спазващи хранителни режими.
Бадемовото брашно се използва за малки печива като бисквити, кифлички и палачинки. Ако желаете да го включите в приготвянето на хляб, ви съветваме да добавите равно количество пшенично брашно.
Овесено брашно
Овесеното брашно е сходно на пшеничното като текстура. Основната разлика е, че то е безглутеново и е с високо съдържание на протеини. Богато е на антиоксиданти и азотен оксид, благодарение на който, помага за намаляване на кръвното налягане. Овесеното брашно може да се използва за торти, бисквити, палачинки и др.
Кокосово брашно
Кокосовото брашно е също безглутеново. Получава се от смилане и изсушаване на вътрешната част на кокосовите орехи. Характеризира се с ниско съдържание на въглехидрати и високо на протеини, фибри и мазнини. Кокосовото брашно спомага за редуциране на теглото и намаляване на апетита.
Можете да използвате кокосово брашно за направата на бисквити и други десерти. Обръщаме внимание, че то е с по-ниска гъстота от другите брашна.
Брашно от елда
Елдата е зърнена култура, която не расте като тревата. Тя е считана са суперхрана и е използвана все по-често в кулинарията. Богата е на антиоксиданти, поддържа нивата на кръвна захар ниски и помага за здравето на сърцето. Брашното от елда може да се използва като заместител на пшеничното брашно.
Съществуват и други видове брашно. С вас сме споделили най- често използваните и разпространените в България.
Различни видове брашно ще откриете на здравословния щанд в супермаркети Бурлекс.
Насладете се на вкусни рецепти, предложени от нас: www.burlex.bg